DERATYZACJA

Deratyzacja jest zwalczaniem gryzoni – głównie szczurów i myszy w zabudowaniach oraz wokół zabudowań, kanałach…
gryzonie powodują olbrzymie straty niszcząc żywność przez ich zjadanie i zanieczyszczanie swoimi odpadami, uszkadzają instalacje (np.: kable elektryczne), są nosicielami zarazków i insektów. Ich obecność łączy się z utratą dobrego imienia firmy, a ich obecność w domu przyczynia się do dyskomfortu i fobii.

Niepożądane są: szczury, myszy, nornice. Zwalczam je przy użyciu środków gryzoniobójczych najnowszej generacji, Środki te posiadają substancje mumifikujące zdechłe osobniki, substancje wabiące hormonalnie gryzonie, oraz zabezpieczenie przed przypadkowym zetknięciem z ciałem ludzkim, lub spożyciem. Najczęściej są to środki w postaci stałej (antykolagulanty) lub płyny stosowane w zależności od rodzaju pomieszczeń – otwartych czy zamkniętych. Środki te stosowane są bezpośrednio lub też w różnego rodzaju karmnikach.

     Jeżeli choć jeden osobnik został zaobserwowany w pomieszczeniu świadczy to o dużej liczebności szkodników i należy bezzwłocznie podjąć walkę korzystając z usług firmy DDD.

 

 Szczur śniady występuje licznie w portach i na zachodzie kraju, wzdłuż biegu Odry. Zamieszkuje strychy, górne piętra budynków, spichrze, hale targowe i piwnice oraz statki. W glebie buduje proste nory o jednym lub kilku otworach wyjściowych. Uszy są duże, cienkie i prawie pozbawione włosów. Szczur śniady doskonale wspina się i skacze na wysokość prawie 1 m, ale gorzej pływa niż szczur wędrowny.

 Szczur śniady jest mniejszy i smuklejszy od szczura wędrownego, ma dłuższe od niego uszy i ogon. Ubarwienie może być zmienne. 
Żywi się głównie pokarmem roślinnym: ziarnem zbóż, warzywami, ziemniakami ale także zwierzęcym np.: bezkręgowcami. Zjada też owoce, po które sięga wchodząc nawet na drzewa.

 Mysz domowa występuje w całej Polsce. W lecie przebywa głównie na polach uprawnych (zboża), w ogrodach i sadach – często zimą przenosi się do zabudowań. Mysz domowa kopie długie i proste korytarze płytko (20-30 cm) pod ziemią, a gniazda zakłada pod korzeniami drzew, na miedzach, w stertach, w budynkach mieszkalnych i gospodarskich.

  Mysz żeruje głównie w nocy, ale również można ją zobaczyć za dnia. Zjada pokarm roślinny i zwierzęcy – jest wszystkożerna. Jest pospolitym szkodnikiem w stogach, w stodołach, przechowalniach, domach. Nie gromadzi zapasów, dlatego występuje w miejscach bogatych w pokarm. Na miejscu żeru można znaleźć charakterystyczne drobne odchody. Samiec myszy znakując swoje terytorium moczem wydziela specyficzny zapach. Mysz domowa jest bardzo żarłoczna, zjada bardzo dużo produktów żywnościowych, a dziesięć razy więcej zanieczyszcza, czyniąc niezdatnymi do spożycia. Występując w naszych mieszkaniach przegryza opakowania, ubrania, wyroby ze skór, książki i z resztek buduje swoje gniazda.

  Kret jest niewielki gryzoń o czarnym futerku, przednie kończyny grzebne, oczy częściowo uwstecznione, brak małżowin usznych. Zamieszkuje lasy i lasostepy prawie całej Europy. Chodniki gniazdowe i żerowiskowe kreta stanowią jeden system chodników – może on osiągać do 800 m długości (podziemne korytarze drąży z prędkością 12-15 metrów na godzinę).

Kret ma mało wrogów naturalnych. Żywi się przeważnie dżdżownicami, owadami, ślimakami, rzadziej pokarmem roślinnym. Lubi gleby pulchne. Nie lubi terenów piaszczystych. Rozprzestrzenia choroby niebezpieczne dla człowieka i zwierząt. Prócz znaczenia epidemiologicznego powoduje zagrożenie przeciwpowodziowe drenując wały przeciwpowodziowe, oczka wodne i stawy wyściełane folią. Degraduje ogrody i trawniki.
 Kret jest objęty całoroczną ochroną gatunkową, z wyjątkiem terenu zamkniętych ogrodów, szkółek, lotnisk i wałów przeciwpowodziowych. Zabijanie ich poza tymi terenami jest zakazane i nieetyczne. Można je za to skutecznie wypłaszać.

DEZYNSEKCJA

 Dezynsekcją jest zwalczanie owadów w budynkach (nie dotyczy ochrony roślin w uprawach) wszelkimi metodami: chemicznymi, biologicznymi i mechanicznymi.

 Owady mogą przenosić groźne dla ludzi i zwierząt zarazki, powodować przykre ukąszenia (np. szerszenie, osy, komary, pchły, pluskwy) niebezpieczne zwłaszcza dla osób uczulonych na ich jad. Szkodniki magazynowe powodują duże straty materialne zjadając i zanieczyszczając zboża, pasze i produkty spożywcze oraz przyczyniają się do powstawania różnych chorób u ludzi i zwierząt. 

 W obiektach zwalczamy owady takie jak: karczany (karaluchy i prusaki), mrówki, pluskwy, pchły, roztocza, larwy komarów, pająki, osy, szerszenie, obrzeżki, szkodniki magazynowe, szkodniki drewna.

 W większości używane środki są biologicznie czynne i co najważniejsze – są nieszkodliwe dla ludzi. Nowoczesne środki potrafią skutecznie wytępić owady odporne na insektycydy chloroorganiczne, fosfoorganiczne i karbaminianowe. Są bezśladowe, bezzapachowe, biodegradowalne i szybko metabolizowane przez owady.  Działają paraliżująco poprzez układ pokarmowy oraz bezpośredni kontakt ze środkiem. 

Środki owadobójcze w postaci żelu które można stosować przy obecności domowników lub pracowników bez konieczności przerywania pracy. Środki te wykorzystują efekt „domino” (osobniki zarażają się przez kontakt z zakażonymi osobnikami lub przez ich zwłoki).

     Ponadto w obiektach, w których nie można przeprowadzić tradycyjnego zabiegu można stosować różnego rodzaju nietoksyczne pułapki.

 Prusaki i karaluchy – wywołują strach i obrzydzenie ze względu na swój wygląd, dużą ruchliwość i nieprzyjemny zapach pochodzący z ich gruczołów skórnych, ma jedynie podłoże psychiczne, bowiem karaluchy nie są dla nas groźne a raczej nieprzyjemne. Przenoszą jednakże wiele chorób człowieka i dlatego należy je bezwzględnie zwalczać.

Występują zazwyczaj masowo, są częstym i uciążliwym gościem w ciepłych budynkach, przede wszystkim w piekarniach, kuchniach, magazynach z artykułami spożywczymi, mieszkaniach. Pędzą nocny tryb życia, w ciągu dnia ukrywając się w różnych szczelinach za szafkami, zlewami i pod listwami. Został rozwleczony przez człowieka po całym świecie. 

 Profilaktyka. W pomieszczeniach domowych i innych pomieszczeniach zamkniętych należy utrzymywać bezwzględną czystość. Przede wszystkim dbać o higienę wokół zsypów na śmieci, skąd karaluchy mogą przedostawać się do pomieszczeń mieszkalnych. Kuchnie i łazienki są szczególnie narażone na ich  „inwazje” ponieważ karaluchy mają duże zapotrzebowanie na wodę. 
     W mieszkaniach żywność powinno się przechowywać w zamykanych pojemnikach, usuwać niepotrzebną wodę z naczyń. Ponadto częste sprzątanie podłóg, odkurzanie, pastowanie podłóg i wszelkie zabiegi dezynfekcyjne niepokoją owady i przyczyniają się do ograniczenia ich liczby.

Jeżeli choć jeden karaczan został zaobserwowany w pomieszczeniu świadczy to o dużej liczebności szkodników i należy bezzwłocznie podjąć walkę korzystając z usług firmy DDD.

 

 

 Mrówki faraona – mała mrówka która przywędrowała do Europy z Indii ponad 100 lat temu, często występująca w mieszkaniach, restauracjach, sklepach spożywczych i hotelach – chętnie zajmuje budynki wielopiętrowe. Zakłada społeczeństwa składające się z jednej królowej, która nie opuszcza gniazda i robotnic, które poruszają się ścieżkami – są najmniejsze do 2,5 mm długości, żółto brązowe.

Drobne robotnice mrówki faraona wchodzą do wszelkich produktów zanieczyszczając je, wędrują po meblach i ścianach. Niszczy produkty żywnościowe. Mrówki nie są jadowite, ale przenoszą niebezpieczne bakterie gruźlicy, czerwonki i inne.

Mieszkańcy zainfestowanych obiektów najczęściej stosowaną i najmniej skuteczną „metodę” zwalczania mrówek jest zabijanie pojedynczych, wędrujących osobników. Wystarczy, że przeżyje tylko jedna samica i kilka robotnic gniazdo może zostać odbudowane. Nowoczesne środki rozkłada się na drodze migracji mrówek, w pobliżu wejść do obiektu. Trutki powinny być wykładane co najmniej przez 3 miesiące pomimo, że owadów nie spotyka się w pomieszczeniu. W przeciwieństwie do środków szybkodziałających trutki zawierające hormon stanowią najskuteczniejszy sposób zwalczania szkodników, gdyż powodują wyginięcie całej kolonii.

DEZYNFEKCJA

Głównym jej założeniem jest niszczenie flory mikrobiologicznej (bakterii, wirusów i grzybów) na powierzchniach nieożywionych. Odkażanie studni i sieci wodociągowych, a także pomieszczeń, sprzętu i środków transportu. Zwalczanie drobnoustrojów (bakterii, wirusów i grzybów) w każdym środowisku pomieszczeń, sprzętu, studni itp. za wyjątkiem odgrzybiania murów.

Zabiegiem towarzyszącym dezynfekcji jest dezodoryzacja, likwidująca przykre zapachy powstałe w wyniku rozkładu (gnicia) substancji biologicznych.

Przewiń na górę